Nieuwsoverzicht

Sloop hoekpand Grote Markt/Poelestraat en bouw Merckt

Binnenkort wordt gestart met de werkzaamheden voor het project Merckt op de plek aan de Grote Markt waar nu nog het roze pand staat. Merckt wordt ontwikkeld door Mensenborgh Projecten en ontworpen door ...

Binnenkort wordt gestart met de werkzaamheden voor het project Merckt op de plek aan de Grote Markt waar nu nog het roze pand staat. Merckt wordt ontwikkeld door Mensenborgh Projecten en ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company. De begane grond is bestemd voor eten en drinken. Er komt een Food Merckt. In het middendeel van het gebouw komen appartementen en op het dag komt een dakterras, dat dankzij een 'cabriodak' geschikt is voor alle seizoenen. Zie voor meer informatie www.mercktgroningen.nl.

 

Archeologisch onderzoek
In de eerste week van maart 2017 start de gemeente Groningen met archeologisch onderzoek in het stuk grond voor het roze pand. Dit onderzoek duurt naar schatting twee à drie weken.

 

Voorbereiding sloop
Begin april 2017 starten de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van het roze gebouw. Deze voorbereiding neemt ongeveer drie weken in beslag. Gedurende deze periode wordt de bouwplaats afgesloten door middel van bouwschotten. De bouwschotten worden gedurende de gehele bouwperiode van Merckt door lokale kunstenaars voorzien van kunst.

 

Sloop
Rond 24 april 2017 starten de sloopwerkzaamheden. Gezien de binnenstedelijke liggen en de omliggende bebouwing die soms zelfs monumentaal is, spreekt Mensenborgh Projecten liever van demontage. Het pand zal in gedeeltes met een grijper met beleid worden afgebroken. Tijdens deze werkzaamheden wordt water verneveld om overlast door stof zo veel mogelijk te beperken. Eerens Sloopwerken voert de werkzaamheden uit.

 

Bouw
Als alles volgens planning verloopt start bouwer Plegt-Vos in juni 2017 met de eerste bouwactiviteiten. De oplevering van Merckt wordt eind 2018 verwacht.

 

HoekpandMensenborgh

 
Bouw Nieuwe Markt zuidzijde

Tussen het Groninger Forum en de achterkant van de Poelestraat komt een straatje. Een aantal panden aan dit straatje is nieuw en al in gebruik. Een apart onderdeel vormt de Nieuwe Markt zuidzijde. Jonge Groningse ...

Tussen het Groninger Forum en de achterkant van de Poelestraat komt een straatje. Een aantal panden aan dit straatje is nieuw en al in gebruik. Een apart onderdeel vormt de Nieuwe Markt zuidzijde. Jonge Groningse architecten hebben daar een aantal panden voor winkeltjes, horeca en wonen ontworpen. De bouw van deze panden is in volle gang.

 

20161125 Deelplannen NMZZ

Deelplannen Nieuwe Markt zuidzijde. Bron: DAAD architecten

 

Horecaformule Vapiano komt in deelplan 1 van Nieuwe Markt zuidzijde (Poelestraat 16/18). Aannemer BAM is aan de Poelestraat-zijde van het pand nu ook gestart met het aanbrengen van het prefab metselwerk op de gevel. Het metselwerk wordt vergelijkbaar met de Nieuwe Markt-zijde. Na volgende week begint Vapiano met het inrichten van het gebouw.

 

20170130 NMZZ deel 1 HAebi

Metselwerk Vapiano aan Nieuwe Markt-zijde. Foto: Heinz Aebi

 

 
Virtueel op bouwplaats Groninger Forum

Met BAM VR app stap je zo op de bouwplaats Groninger Forum! Download app hier

 
Warmte-Koude Opslag

Om het Groninger Forum straks te kunnen verwarmen of te koelen wordt een zogenaamde

Om het Groninger Forum straks te kunnen verwarmen of te koelen wordt een zogenaamde WKO-installatie aangebracht. WKO staat voor Warmte-Koude Opslag. Dit houdt in dat in het gebouw een installatie wordt geplaatst die verbonden wordt met een warme en een koude bron. Eén bron komt in de Poelestraat, de andere op de Grote Markt.

Zoals eerder aangekondigd begint aannemer BAM op 16 januari 2017 met het aanbrengen van de WKO-bronnen. De eerste bron wordt geboord in de Poelestraat op het Poeleplein, in het verlengde van de Schoolstraat.  Hierna moet de bron nog worden gespoeld. Dit duurt ook circa twee weken, maar dat neemt veel minder ruimte in beslag. Op 30 januari 2017 verhuist de boorstelling naar de Grote Markt (tussen VVV-kantoor en poffertjeskraam).

De WKO-bronnen zijn nodig om het Groninger Forum straks te kunnen verwarmen of te koelen. Dit houdt in dat in het gebouw een installatie wordt geplaatst die verbonden wordt met een warme bron en een koude bron.

 

 

20170130 WKO-bron Poele EK

Boorwerkzaamheden WKO-bron op Poeleplein. Foto: Erwin Kloen

 

 
Merckt publieksfavoriet en vakjury-winnaar

De Merckt van ontwikkelaar Mensenborgh is de publieksfavoriet en vakjury-winnaar geworden bij de verkiezing van het nieuwe hoekpand aan de oostwand van de Grote Markt. Het ontwerp met dakterras kreeg verreweg de ...

De Merckt van ontwikkelaar Mensenborgh is de publieksfavoriet en vakjury-winnaar geworden bij de verkiezing van het nieuwe hoekpand aan de oostwand van de Grote Markt. Het ontwerp met dakterras kreeg verreweg de meeste stemmen. Ook de jury stemde voor het ontwerp.

In totaal stemden zo'n 21.000 stadjers en Groningers. Dat kon vanaf het Let's Gro-festival op vrijdag 11 november tot maandag 20 november. Merckt was de overtuigende winnaar en kreeg bijna 15.000 stemmen.

Voedselstandjes en dakterras
Op de begane grond van de Merckt vallen de grote glazen panelen met daarop bogen op. Ze moeten ruimte bieden voor een eetruimte met een La Place-achtige opzet. Daarboven bevinden zich woningen; op het dak komt volgens het concept een cocktailbar met dakterras.

De jury prijst het ontwerp om zijn duurzaamheid en energie, maar ook om de 'rijkheid en detaillering' van het gebouw.

 

 
Publieksenquête hoekpand Grote Markt/ Poelestraat

Voor het hoekpand Grote Markt/ Poelestraat is een ontwikkelcompetitie uitgeschreven. Drie ontwikkelaars doen mee aan deze competitie: Mensenborgh, NESK en PME/Vastgoud. Zij presenteerden afgelopen vrijdag hun ...

Voor het hoekpand Grote Markt/ Poelestraat is een ontwikkelcompetitie uitgeschreven. Drie ontwikkelaars doen mee aan deze competitie: Mensenborgh, NESK en PME/Vastgoud. Zij presenteerden afgelopen vrijdag hun ontwerpen aan het publiek. Aan het eind van de avond startte de publieksenquête: Groningers kunnen meebeslissen over de architectuur van het hoekpand. Ook een vakjury buigt zich over de architectuur en beoordeelt tevens een aantal andere aspecten. Thomas Müller is voorzitter van de vakjury.

In totaal zijn maximaal 100 punten te verdelen en de verdeling is als volgt:
1. Architectuur: publiek 25 punten
2. Architectuur: vakjury 25 punten
3. Programma (functies): vakjury 25 punten
4. Planning en bouwlogistiek: vakjury 20 punten
5. Duurzaamheid: vakjury 10 punten

De hoogte van het grondbod (de prijs die de ontwikkelaar biedt voor de grond) kan extra punten opleveren.
De publieksenquête is te vinden op www.hoekpandgrotemarkt.nl en duurt tot en met 20 november. De maquettes en de informatiepanelen van de drie ontwerpen zijn in deze periode te zien in het Informatiecentrum op de Grote Markt. Op 23 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

 
WestCord Hotels vestigt zich in oostwand Grote Markt

WestCord Hotels opent een hotel in de oostwand van de Grote markt met op de begane grond een grand café. De Berlijnse architect thoms Muller maakt het ontwerp. Voor de locatie Groe Markt - Poelestraat wordt een ...

WestCord Hotels opent een hotel in de oostwand van de Grote markt met op de begane grond een grand café. De Berlijnse architect thoms Muller maakt het ontwerp. Voor de locatie Groe Markt - Poelestraat wordt een ontwikkelcompetitie uitgeschreven. Groningers krijgen met een publieksenquete de gelegenheid zich uit te spreken over de architectuur van dit hoekpand.

 
Herbouw Groninger Forum komt op gang

De sloopwerkzaamheden voor het Groninger Forum zijn aan de westzijde nog in volle gang, maar aan de oostzijde is nu begonnen met de herbouw.

Aan de oostzijde van de bouwplaats (Schoolstraat-zijde) zijn de ...

De sloopwerkzaamheden voor het Groninger Forum zijn aan de westzijde nog in volle gang, maar aan de oostzijde is nu begonnen met de herbouw.

Aan de oostzijde van de bouwplaats (Schoolstraat-zijde) zijn de sloopwerkzaamheden afgerond. Hier werkt aannemer BAM nu volop aan de herbouw van de begane grondvloer van het Groninger Forum. De werkzaamheden bestaan uit het bekisten van de vloer en het aanbrengen van wapening en installatiedelen.

 
Ontwerp inrichting Nieuwe Markt vrijgegeven voor inspraak

Ontwerp inrichting Nieuwe Markt vrijgegeven voor inspraak

Groningen is straks een plein rijker: de Nieuwe Markt. Dit plein ligt tussen de Schoolstraat en de achterkant van de nieuwe oostwand ...

Ontwerp inrichting Nieuwe Markt vrijgegeven voor inspraak

Groningen is straks een plein rijker: de Nieuwe Markt. Dit plein ligt tussen de Schoolstraat en de achterkant van de nieuwe oostwand en heeft de omvang van het Waagplein. Het plein moet uitnodigen tot een tijdelijke programmering, afhankelijk van het seizoen.

 

Groen is vooral geprojecteerd aan de noordzijde van het plein, aan de Feithhuis-kant in de vorm van bomen en struiken. Deze plek biedt de beste kansen voor beplanting omdat hieronder geen kelder zit. Een hoge waterstraal op de Nieuwe Markt in de buurt van een hoog gebouw als het Groninger Forum is niet wenselijk. De gedachten gaan eerder uit naar een 'watertafel' bij de entree van de fietsenkelder of een waterstroom langs de looplijn richting de ingang van het Groninger Forum. De bestrating is neutraal en stevig. Wat grover omdat zich dat door de jaren heen beter houdt dan een glad oppervlak. Het hoogteverschil tussen Grote Markt en Schoolstraat wordt geaccentueerd met traptreden. Om op te zitten en om op te spelen.

 

Op de website van de gemeente Groningen kunt u het ontwerp van de nieuwe markt inzien: https://gemeente.groningen.nl/grote-markt-oostzijde ('Nieuwe markt: ontwerp mei 2016').

 
Werkzaamheden Forum en Nieuwe Markt zuidzijde 1 februari 2016

Werkzaamheden terrein Groninger Forum
Voor het aardbevingsbestendig maken van het Groninger Forum is het nodig dat de al gebouwde betonnen kerndelen en een deel van de begane grondvloer worden ...

Werkzaamheden terrein Groninger Forum
Voor het aardbevingsbestendig maken van het Groninger Forum is het nodig dat de al gebouwde betonnen kerndelen en een deel van de begane grondvloer worden vernieuwd. Begin december is gestart met de sloop van de betonnen kerndelen met een sloopkraan. De restanten van de betonnen kerndelen van het Groninger Forum worden handmatig gesloopt. Deze handmatige sloopwerkzaamheden verlopen volgens planning. De werkzaamheden geven overlast en daar heeft de omgeving waarschijnlijk last van.

Voor de sloop van de begane grondvloer moet de aannemer zagen, boren en hakken. De eerste delen van de begane grond worden met de torenkraan eruit getild en afgevoerd met vrachtwagens. Dit geeft lawaai en ook hier kan de omgeving last van hebben.

Werkzaamheden Nieuwe Markt zuidzijde
Bij de nieuwe markt zijn de werkzaamheden dezelfde als die van vorige week. Er wordt doorgegaan met het aanbrengen van funderingspalen. Dit is trillings- en geluidsarm. De overlast is hiervan beperkt.

Volg het project Grote Markt oostzijde/Groninger Forum
Op dinsdag 2 februari zendt OOG-tv een nieuwe aflevering uit van Achter de Rooilijn. De oude afleveringen van Achter de Rooilijn zijn terug te zien via deze website. Via bouwwebcams is de bouw van het Groninger Forum en de bouw van de nieuwe Oostwand van de Grote Markt goed te volgen.